Lehká Klapková lišta

Rallus longirostris levipes

stav ohrožený
uveden říjen 13, 1970
čeleď Rallidae (Rails, Gallinules, Coots)
popis Henlike bažinatý pták s dlouhým, mírně zakřiveným účtem.
Habitat pobřežní slané bažiny.
jídlo hmyz, malé ryby, hlemýždi, rostlinná hmota.
reprodukce spojka čtyř až osmi vajec.
hrozby ztráta mokřadů.
rozsah Kalifornie; Mexiko (Baja California)

popis

lehkonohá klapka je kompaktní slepičí bažinatý pták s dlouhým, mírně zakřiveným účtem. Měří 14-16 in (35-41 cm) na délku, tato kolejnice má tawny prsa, šedohnědý hřbet, svislé tmavé a bílé pruhy na bocích a bílou skvrnu pod krátkým ocasem.

světlonohý klapka je všežravý krmivec, který se živí hlemýždi, korýši, hmyzem, tad-póly a malými rybami, stejně jako nějakou rostlinnou hmotou. Je to obvykle celoroční obyvatel ve své domovské bažině a je primárně sedavý. Clapper rails hnízdí od poloviny března do poloviny srpna a většina vajec je položena od začátku dubna do začátku května. Velikost spojky se pohybuje od čtyř do osmi vajec, která jsou inkubována asi 23 dní. Oba rodiče navštěvují hnízdo, které je neustále inkubováno během denního světla.

poté, co se kuřata vylíhnou, rodiče postaví dvě nebo více hnízdních hnízd ze sušené cordgrass. Oba rodiče se starají o mláďata; zatímco jeden krmí, druhý mláďata mláďata. Po několika dnech doprovázejí kuřata dospělé na cestách.

stanoviště

Clapper rails vyžadují slanou vodu nebo brakické bažiny, s dostatečnou vegetací pro hnízdění, shánění potravy a krytí. Hnízda jsou postavena pod shluky okurek, často umístěných přímo na zemi nebo ve stojanech cordgrass mírně nad úrovní terénu.

distribuce

když byl původně popsán, lehká drápková dráha se pohybovala široce v solných bažinách podél pobřeží Tichého oceánu, od okresu Santa Barbara v Kalifornii až po záliv San Quintín v Baja California v Mexiku. Někteří ornitologové, zpochybňující identifikaci ptáků na spodním konci rozsahu, umístěte jižní hranici na Ensenadu, Baja California. V tomto rozmezí je většina slaných bažin podél pobřežíjednou podporovala chovné populace lehkonohých klapek.

od roku 1990 byly kolejnice s lehkými nohami nalezeny v 21 kalifornských bažinách a nejméně ve dvou v Baja California. Téměř 90% populace USA obývá pouze šest močálů. Největší koncentrace kolejnic je v Upper Newport Bay v Orange County. Mezi další místa, která mají značné železniční populace, patří Ekologická rezervace Kendall-Frost a bažina Tijuana v okrese San Diego, Anaheim Bay v Orange County, a Goleta Slough v okrese Santa Barbara. V časných 1970 Kalifornie light-footed clapper rail populace byla odhadnuta na 500-700 párů. Do roku 1986 se odhaduje, že ve státě přežilo pouze 143 párů.

hlavním faktorem úpadku lehkonohé drápkové dráhy byla destrukce nebo degradace jejího stanoviště slaných bažin. Bagrování a plnění močálů pokračovalo po celém pobřeží Kalifornie, zejména kolem San Diega, Mission Bay, a oblast Los Angeles-Long Beach. V jižní Kalifornii zůstává pouze asi 25% mokřadů, které existovaly v roce 1900. V pozůstatcích mokřadů ohrožují přežívající železniční populaci různé přírodní jevy. Násilné bouře a nadměrný odtok mohou vážně poškodit bažinatou komunitu. Hnízdní vegetace může být odtržena nebo matována, takže je nepoužitelná,a hnízda jsou často ztracena nad normálními přílivy. Protože většina hnízd je postavena na zemi nebo blízko ní, predace přispěla k poklesu.

ochrana a obnova

od roku 1979 bylo obnoveno několik bažin a několik dalších oblastí bažin bylo chráněno, včetně Anaheim Bay a Upper Newport Bay v Orange County; Goleta Slough v Santa Barbara County; a South Bay Marine Reserve, Tijuana Marsh, a Ekologická rezervace Kendall-Frost v okrese San Diego. Jednou z technik obnovy, která fungovala dobře, je poskytování umělých hnízdních plošin. Navrženy tak, aby plavat nahoru a dolů s přílivy, platformy v Anaheim Bay National Wildlife Refuge byly používány značně během 1986 a 1987 období rozmnožování. Podobné platformy byly později postaveny v Point Magu, Carpenteria Marsh, a Ekologická rezervace Kendall-Frost.

Kontakt

U. S. Fish and Wildlife Service
regionální úřad, divize ohrožených druhů
Eastside Federal Complex
911 N.E. 11th Ave.
Portland, Oregon 97232-4181
Telefon: (503) 231-6121
http://pacific.fws.gov/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.